marts 4, 2024

Vi elsker billig brugskunst

Brugskunst for den kræsne

I vores familie har vi altid holdt af brugskunst, og det må vel at mærke gerne være billig brugskunst, men af høj kvalitet.

Umiddelbart lyder det som modstridende ord, men billig og kvalitet kan faktisk godt gå hånd i hånd, hvis man vel at mærke ser sig for.

Et af de steder, hvor jeg har fundet brugskunst, der har en blivende værdi, er hos Croccca.dk.

De har øje for de samme to parametre, som jeg og min familie går efter, når det gælder hjemmets udsmykning.

Vores hjem er en kunstudstilling af brugskunst

Vi har ofte fået skyld for at vores hjem mest af alt ligner en kunstudstilling, og den ”skyld” tager vi gerne på vores skuldre.

Folk siger det til os, fordi de anerkender, at vi har god stil og er meget kræsne. Der går en lige stillinje gennem vores brugskunst.

Men vi kan samtidig ikke undgå at bemærke, at de nok tænker – det må have været dyrt. Men faktisk er det billig brugskunst det meste af det. Blot udvælger vi med sikker hånd, hvilket de fleste med almindelig god smag sagtens kan gøre.

Billig brugskunst i zoner

Vores hjem er delt op i zoner eller stuer, der har hver deres stil, og overgangen fra rum til rum fungerer, da vi i valg af brugskunst har taget hensyn til, hvilke rum der støder op til hinanden.

Billig brugskunst kan man sagtens finde hos Crocca.dk indenfor f.eks. den stil, der hedder fransk landstil, som i øvrigt er den, vi kører i køkken og udestuen, der har udgang fra køkkenet.

I stuen er vi mere ovre i det, som man kender under navnet den romantiske stil. Her ville en smuk kvinde i hvid flæsekjole, som taget fra et skagensmaleri, sagtens kunne passe ind – hvis hun kom forbi.

Her er nemlig en lys og luftig stil, der giver en umiskendelig dansk hygge med en snert af sol og sommer over sig. Mormors gamle maleri af huset op mod skoven smukt iklædt sin guldramme har da også fundet sin plads over sofaen her.

Et par Kähler vaser i både store og små udgaver pynter her og der uden at gøre for meget stads af sig selv.

Udendørs brugskunst

De fleste opfatter brugskunst som noget, der kun handler om pyntegenstande til indendørs brug og måske allerhøjst også til udestuen. Men det kunne ikke være mere forkert. Vi har gennem tiden fundet masser af brugskunst til haven.

Det handler om at se haven som et ”uderum” og ikke bare en have. Tilsvarende har vi indrettet haven med forskellige temaer, der er ret opdelte – og på den måde har vi mange haver i en – med forskelligt billig brugskunst i hver. Hos crocca.dk har de en stort udvalg af designer brugskunst.

Møblerne i hver del er forskellige, men også kunstgenstandene, stearinlys i forskellige holdere er forskellige og farverne. Det virker for os – kunst, brugskunst og tid og ro til at nyde det elsker vi. Vi former på den måde vores liv, som en kunstner former sin kunst.